Prostorska politika države - Černe, Andrej (Urbani izziv, 1999)
V prispevku z naslovom Prostorska politika države so v prvem delu prikazani kontekst, zasnova, namen in izhodišča za prostorsko politiko. Drugi del prinaša prostorsko politiko države. Na podlagi izhodišč in opredelitve stanja prostorskega razvoja je opredeljena zaželena prostorka struktura ter možni cilji in načini za njeno udejanjanje. Poleg splošnih ciljev in načinov za približevanje k idealni prostorski strukturi, ki je opredeljena v smotrih, so posebej izpostavljeni tudi cilji na področju poselitve, infrastrukture in krajine. Zadnji del prostorske politike se nanaša na nabor instrumentov, ki so potrebni za uresničevanje ciljev prostorske politike.
Keywords: prostor; prostorski razvoj; prostorsko planiranje; prostorsko urejanje; Slovenia; Slovenija; spatial planning