Shifts and sensationalism in press coverage of drought in the territory of Slovenia (1921–2003) - Osojnik, Janez (Studia Historica Slovenica, 2025)
Članek obravnava, kako so osrednji slovenski časniki poročali o izbranih primerih suš, ki so prizadele celotno slovensko etnično ozemlje ali le njegove posamezne dele v obdobju med letoma 1921 in 2003. Analizirali smo časopisno poročanje o osmih izrazito sušnih letih (1921, 1939, 1950, 1952, 1962, 1983, 1992 in 2003) v časnikih Slovenec, Slovenski narod, Jutro, Slovenski poročevalec, Ljudska pravica, Delo in Večer. Avtorji so preučevali, kakšno besedišče in metafore časniki uporabljajo za opis vročine in suše, kako poročajo o njunih vplivih na kmetijstvo in vodne vire. Pri tem pozornost posvečajo poročanju o vlogi državnih oblasti in strokovnih ustanov kot glavnih nosilcev ukrepanja boja s posledicami suše ter kmetov kot tistih, ki jih je ta najbolj prizadela. Ugotovitve kažejo na spremembe v poročanju, in sicer od lokalnih in pogosto senzacionalističnih naracij v obdobju med obema vojnama prek bolj zadržanega in "sistemu" lojalnega poročanja v času socializma do bolj kritičnega in nasploh svobodnega poročanja po osamosvojitvi.
Keywords: 20. st.; 20th cent.; 21. st.; 21st. cent.; climate changes; časniško poročanje; drought; environmental history; heat; okoljska zgodovina; podnebne spremembe; press coverage; Slovenia; Slovenija; suša; vročina