Analiza porazdelitve toplote pri brušenju titanove zlitine VT 9 in njena povezava do zaostalih napetosti - Neslušan, Miroslav (Strojniški vestnik, 2002)
Porazdelitev toplote pri strojni obdelavi je ena od femenoloških značilnosti tega postopka, ker pomembno vpliva na funkcionalne lastnosti obdelanih površin. Prispevek obravnava porazdelitev toplote pri brušenju titanove zlitine VT9 in njeno razmerje do kakovosti brušenih delov, ki jo predstavljajo zaostale napetosti. Analiza porazdelitve toplote temelji na merjenju temperature na stiku brusa in obdelovanca ter obodne komponente rezalne sile. Porazdelitev toplote pri brušenju titanove zlitine VT9 se razlikuje od porazdelitve toplote pri brušenju običajnega jekla za kotalne ležaje (14.209.4), kot tipičnega predstavnika brušenih kaljenih jekel in sicer predvsem zaradi majhne toplotne prevodnosti titanijevih zlitin. Nadalje uporaba CBN in diamantnih brusov znatno zmanjša izpostavljenost brušenih delov toploti, predvsem kadar se uporablja hladilno-mazalna tekočina. To dejstvo pomembno vpliva na zaostale napetosti po brušenju. Rezultati analize kažejo, da obstaja močna povezava med porazdelitvijo energije in zaostalimi napetostmi.
Keywords: brušenje; zlitine titana; porazdelitve toplote; zaostale napetosti; toplotna porazdelitev; titanove zlitine