Entrepreneurship in wood economy and a proposition for an entrepreneurial model - Kropivšek, Jože (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2009)
Podjetništvo in podjetniška aktivnost prebivalstva sta ključnega pomena za razvoj gospodarstva, ustvarjanje delovnih mest in dvig ravni družbene blaginje. Nekatere splošne raziskave (npr. GEM - Global Entrepreneurship Monitor) kažejo, da podjetniški potencial v Sloveniji ni povsem izkoriščen. Glede na ugotovitve iz raziskave podjetništva v lesarstvu lahko podobno trdimo tudi za podjetništvo v lesni panogi, saj smo ugotovili precej priložnosti, ki pa trenutno niso izkoriščene. Raziskava je bila opravljena v majhnih lesnih podjetjih s pomočjo anketiranja. Na podlagi ugotovljenih dejstev je bil izdelan sodoben, v prihodnost in razvoj usmerjen podjetniški model, ki ga vsebinsko opredeljujejo tako notranji kot zunanji dejavniki uspešnosti podjetništva. Podjetniška aktivnost temelji na neprestanem, načrtnem in ciljno usmerjenem učenju ter prenosu (in uporabi) tega znanja v poslovnem procesu.
Keywords: lesarstvo; modeli; podjetništvo; razvoj; Slovenija