Medpoklicno sodelovanje in etika v zdravstvu - Ovijač, Darja (Obzornik zdravstvene nege, 2012)
Uvod: Medpoklicno sodelovanje v zdravstvu je z naraščanjem kompleksnosti dela vedno bolj aktualno področje proučevanja. Raziskave potrjujejo vpliv sodelovanja na izide zdravljenja. Etika naj bi že tradicionalno bila temelj razmišljanja in delovanja slehernega zdravstvenega delavca, danes pa se s skokovitim napredkom medicine ter aktualno moralno krizo v zdravstvu porajajo še dodatna pereča vprašanja. Namen članka je ugotoviti, ali ter kakšne stične točke obstajajo med tema dvema področjema. Metode: Uporabljena je bila deskriptivna raziskovalna metoda - kritični pregled zbrane literature. Literatura je bila pridobljena s pregledom bibliografskih podatkovnih zbirk Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature (CINAHL) in Medline (dostopen preko servisa EBSCOhost). Uporabljena je bila tudi ostala avtorju dosegljiva aktualna domača ter tuja literatura. Diskusija in zaključek: Poklicne skupine intenzivno razvijajo svojo lastno identiteto (lastni besednjaki, dokumentacija, etični kodeksi), obenem se istočasno pospešeno razvija zavedanje neobhodnosti sinhronizacije skupnega dela ter potreba po novih kompetencah zaposlenih (skupno odločanje, skupno učenje, odlične medosebne komunikacijske spretnosti). Ti trendi se odražajo tudi na področju etike v zdravstvu. Kot stični točki medpoklicnega sodelovanja ter etike v zdravstvu se kažeta skupno odločanje o etičnih vprašanjih ter skupno učenje o etiki.
Keywords: doctors; health care team; interpersonal relations; medicinska etika; medicinske sestre; medosebni odnosi; nurses; nursing care; zdravniki; zdravstvena nega; zdravstveni tim