Stikalni močnostni tonski ojačevalnik - Bezjak, Marjan (Informacije MIDEM, 1999)
Članek opisuje izvedbo tonskega ojačevalnika v stikalni tehniki za ojačanje signalov v nizkofrekvenčnem področju od 10 do 1000 Hz. Tako izvedbo ojačevalnika označujemo kot D razred delovanja, ki vsebuje štiri ločene stopnje: analogno vhodno stopnjo, pulzno širinski modulator, močnostnostikalno stopnjo in nizkoprepustno sito. Posebni poudarek je bil podan pri izvedbi močnostne izhodne stopnje, ki jo predstavlja mostični DC-DC pretvornik. Zanj smo uporabili študijo dinamičnega obnašanja z metodo povprečenja v prostoru stanj. Na podlagi te metode je ocenjena frekvenčna karakteristika izhodne stopnje, ki jo predstavljata mostično DC-DC pretvorniško vezje ter sito z bremenom.
Keywords: konstruiranje; močnostna elektronika; ojačevalniki; pretvorniki; stikala