Collaboration between investigation and crisis intervention for the investigative interview in suicide attempts - Gönültaş, Burak M. (Varstvoslovje, 2020)
Namen prispevka: Namen pričujoče študije je razumeti, ali je mogoče v primerih poskusov samomora povezati preiskavo in proces krizne intervencije, da bi ublažili sekundarno viktimizacijo, in ali lahko to doseže socialni delavec kot izvajalec intervencije. Metode: Študija temelji na pregledu literature s pomočjo različnih baz podatkov, vključno s PubMed, Springer Database, PsycoINFO ter uradnimi nacionalnimi in mednarodnimi spletnimi stranmi. V skladu s Smernicami za prednostno poročanje za sistematični pregled in metaanalizo (PRISMA) smo za pregled določili naslednje ključne besede: samomor, krizna intervencija, preiskava, socialno delo, socialni delavec. Ugotovitve: Našli smo 38 člankov, od katerih jih je osem raziskovalna skupina s stopnjo strinjanja 92 % razvrstila v več skupin. Na podlagi omenjenih ključnih besed smo jih razvrstili v štiri skupine: samomor in krizno posredovanje, krizno posredovanje in socialni delavci, samomor in preiskave, preiskave in socialno delo. Predstavljeni so pregledi prispevkov za vsako skupino. Praktična uporabnost: Preiskovalni intervjuji in procesi kriznih intervencij so v primerih poskusov samomora lahko povezani. Tak postopek lahko poveča temeljitost in učinkovitost zbiranja podatkov za primer, omogoči strokovnjakom, da se medsebojno dopolnjujejo, ter nudi možnosti za celovitejše reševanje problemov v krizah. Glede na literaturo in prakso se zdi, da so ugotovitve sedanje študije izvedljive. Izvirnost/pomembnost prispevka: Predstavljeni konceptualni okvir je lahko uporaben kot dragocen vir za prihodnje študije na temo sodelovanja med preiskovanjem in službami za socialno ter psihološko krizno intervencijo.
Keywords: crisis intervention; investigative interviewing; krizna intervencija; police; policija; preiskovalni intervju; samomor; social worker; socialni delavec; suicide