Differentiation of last formed tracheids in wood of silver firs (Abies alba) having various cambial productivity - Gričar, Jožica (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2003)
Raziskali smo stanje diferenciacije zadnjih nastalih traheid lesa tik ob kambiju ter trajanje kambijeve aktivnosti pri jelkah (Abies alba) z različno produktivnim kambijem. Vzorce lesa in kambija smo odvzeli iz odraslih jelk julija in oktobra 1999. Poltanke rezine prečnega prereza smo obarvali s toluidin modrim ter proučili pod svetlobnim mikroskopom. Julija smo zasledili 3 različne faze nastajanja lesa v braniki tekočega leta, kar se je skladalo z različno kambijevo produktivnostjo dreves. Oktobra celičnih delitev v kambiju nismo zasledili pri nobenem od proučevanih dreves; proces diferenciacije v zadnjih nastalih traheidah pa pri produktivnejših drevesih še ni bil zaključen. Število nediferenciranih celic v lesu je bilo pri produktivnejših drevesih značilno višje, kambijeva aktivnost ter diferenciacija pa sta se zaključili kasneje, kot pri drevesih z manj produktivnim kambijem. V kambiju prizadetih dreves je bilo število nastalih celic nižje, trajanje kambijeve aktivnosti pa krajše.
Keywords: Abies alba; diferenciacija; jelka; kambij; les; traheide