Direct dating of Neolithic pottery: progress and prospects - Bonsall, Clive (Documenta Praehistorica, 2002)
Fragmente keramike lahko datiramo na štiri načine: (i) stilne lastnosti; (ii) luminiscenčna analiza mineralov v fragmentu; (iii) analiza 14C na ali v fragmentu; in (iv) arheomagnetna gostota fragmenta. Vsaka metoda je do neke mere nezanesljiva. V članku preverjamo rezultate vsake metode in ugotovimo, daje zanesljivost in verodostojnost rezultata priporočljivo uporabiti, kadar je to mogoče, vsaj dve metodi.
Keywords: neolitik; ceramic; keramika; datiranje; radiokarbonska datacija; luminiscenčna analiza; arheomagnetizem