The research of virtual production in wood industry - Grladinović, Tomislav (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2007)
Podjetja z nefleksibilno proizvodno strukturo ne morejo več preživeti na turbulentnem trgu, saj ne morejo odreagirati na spremembe, ki bi lahko vodile v njihov razvoj. Zato, da bi zadovoljila specifične potrebe potrošnikov, povezane s kakovostjo, količino, stroški in dobavnimi roki, je nujna reorganizacija obstoječih podjetij po Taylorjevem principu. Ena izmed reorganizacijskih možnosti je implementacija nove kooperacijske oblike, ki vodi do virtualnih podjetij oz. spremenljivih mrež. Učinkovitost lahko zagotovijo samo spremenljive mreže, in to s pomočjo moderne informacijske in komunikacijske tehnologije. Članek predstavlja idejo spremenljivih mrež, ki jelahko sprejemljiva za vse udeležence v virtualnih podjetjih.
Keywords: kooperacija; lesna industrija; organizacija dela; virtualna podjetja