Traditional agricultural landscape of Liptovská Teplička village - Moyzeová, Milena (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2015)
Članek se osredotoča na tradicionalno kmetijsko pokrajino (TKP) na obdelovalnih tleh in travnikih. Rezultati temeljijo na terenski raziskavi v katastrski občini Liptovská Teplička. Posebna pozornost je namenjena prepoznavanju pokrajinske raznolikosti in biodiverzite - te ter njunemu povezovanju s strategijo varovanja narave. Na preučevanem območju je obstoječe varovanje narave usmerjeno predvsem k varovanju naravnih habitatov. Rezul - tati študije poudarjajo, da se je v prihodnosti potrebno usmeriti k zaščiti vseh tipov TKP, ki so v sedanjosti zaščiteni v najmanjši možni meri.
Keywords: agrarna geografija; agriculture; biodiverziteta; environmental protection; kmetijstvo; kulturna pokrajina; podeželje; rural area; Slovaška; varstvo okolja