Using starch to dispense indicators and reagents - Zupančič-Brouwer, Nataša (Acta chimica slovenica, 2000)
V članku je opsana nova eksperimentalna metoda, ki jo lahko uporabimo pri razvijanju pojmov s področja kislin in baz pri pouku kemije. Pri tej metodi uporabimo namesto vodnih raztopin, ki jih običajno uporabljamo pri eksperimentiranju s kislinami in bazami, mehki medij na osnovi moke, ki ima hkrati vlogo topila in vlogo trdnega nosilca. V članku so opisani primeri priprave reagentov, disperzij različnih spojin v mehkem mediju, in primeri reakcij s pripravljenimi reagenti. Reakcije z reagenti v mehkem mediju izvajamo brez topil in za izvedbo eksperimentov ne potrebujemo posode. Učenci lahko te eksperimente izvajajo samostojno in varno. Uporaba semimikro oziroma mikro množin kemikalij pri tej eksperimentalni metodi omogoča, da preostanke reagentov lahko odstranimo skupaj s komunalnimi odpadki.
Keywords: baze; chemistry; education; indikatorji; izobraževanje; kemija; kisline; vzgoja