The benefits of physical activity and exercise on physical, cognitive and daily life activities in aging adults - Zerbo Šporin, Dorjana (Annales kinesiologiae (Koper), 2019)
Ena izmed posledic podaljševanja povprečne življenjske dobe so tudi različne tele-sne omejitve in številne degenerativne bolezni, ki postajajo vse večji zdravstveni pro-blem. Kvalitetno staranje je povezano z dobrim počutjem posameznika in nizkim tve-ganjem za zgodnji pojav bolezni. Vpliv redne telesne aktivnosti in vadbe na sposobnost izvajanja vsakodnevnih opravil v starosti še ni povsem pojasnjen, je pa vadba dokazano povezana z boljšimi telesnimi in kognitivnimi sposobnostmi starejše osebe. Kombini-rani trening, ki vključuje vaje za moč, ravnotežje in gibljivost, v povezavi z rednimi vzdržljivostnimi telesnimi aktivnostmi, pomembno prispeva k ohranjanju samostojnosti starostnika
Keywords: daily activities; elderlies; exercises; gibanje; physical activities; starostniki; telesne aktivnosti; vadba; vsakodnevna opravila