Psychometric properties of the Slovenian adaptation of Zuckerman-Kuhlman Cross-Cultural 50 item personality questionnaire (ZKPQ-50-CC) in a sample of emerging adults - Glavač, Timotej (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2023)
Namen raziskave je bil validacija slovenske priredbe vprašalnika ZKPQ-50-CC (Aluja idr., 2006). ZKPQ-50-CC je skrajšana in medkulturno validirana različica Zuckerman-Kuhlmanovega vprašalnika osebnosti (ZKPQ; Zuckerman idr., 1988), ki temelji na alternativnem pet faktorskem modelu osebnosti. Naš vzorec je vključeval 2138 mladih na prehodu v odraslost (1534 žensk; Mstarost = 21,28 let; SD = 3,62), ki so izpolnili ZKPQ-50-CC in Inventar pet velikih faktorjev BFI (BFI; John idr., 1991). Rezultati konfirmatorne faktorske analize so pokazali podobnosti z izvirno validacijsko študijo v štirih evropskih državah (Aluja idr., 2006). Da bi izboljšali psihometrične lastnosti lestvic ZKPQ-50-CC, smo odstranili šest postavk z nizkimi faktorskimi utežmi (pod ,30) in še krajši vprašalnik poimenovali ZKPQ-44-CC. Za pet faktorjev (Impulzivno iskanje čutnih spodbud, Nevroticizem-anksioznost, Agresivnost-sovražnost, Družabnost in Aktivnost) prilagojenega pripomočka smo ugotovili sprejemljivo notranjo zanesljivost ter zadovoljivo konvergentno in divergentno veljavnost s faktorji BFI. Tudi časovna stabilnost alternativnih petih faktorjev s ponovljeno meritvijo po dveh letih (n = 168) je bila razmeroma visoka. Kljub nekaterim pomanjkljivostim menimo, da je ZKPQ-44-CC primeren za psihološko raziskovanje v Sloveniji.
Keywords: časovna stabilnost; internal reliability; notranja zanesljivost; psihometrija; psychometrics; Slovenian validation; slovenska validacija; temporal stability; test reliability; test validity; the ZKPQ-50-CC; validity; veljavnost; zanesljivost testa; ZKPQ-50-CC; Zuckerman’s alternative five-factor personality model; Zuckerman-Kuhlman Cross-Cultural 50 item personality questionnaire ZKPQ-50-CC; Zuckerman-Kuhlmanov medkulturni vprašalnik osebnosti ZKPQ-50-CC; Zuckermanov alternativni pet faktorski model osebnosti