Primerjava z bitumenskim vezivom stabiliziranega materiala z vročo asfaltno mešanico - Zore, Damijan (Gradbeni vestnik, 2024)
Asfaltna zmes (ang. HMA – hot mixed asphalt) in z bitumenskim vezivom stabiliziran material (BSM) sta (glavna) materiala, ki se uporabljata pri gradnji, ojačitvah ali obnovah različnih voziščnih konstrukcij v okviru vzdrževanja vozišč. Med njima je kar nekaj razlik, ki jih povežemo s proizvodnim postopkom, načinom vgradnje ter funkcionalnostjo oziroma lastnostmi vgrajene plasti. Te razlike pomenijo, da pristop k načrtovanju teh zmesi ne sodi v razmeroma dobro uveljavljene okvire tradicionalnih metod načrtovanja zmesi, kot je HMA. Namen tega članka je:- približati BSM-tehnologijo strokovni javnosti,- predstaviti rezultate preiskav pri nas in v tujini ter s tem odpraviti vrzeli oziroma zvišati nivo razumevanja tovrstne tehnologije,- spodbuditi uporabo zmesi, s katero dosežemo primerljivo kakovost na ekonomsko in okoljsko bistveno bolj učinkovit način. To lahko pripomore k odpravi zaostanka pri vzdrževanju oziroma obnovi cest.
Keywords: BSM; časovne koristi; financial benefits; finančne koristi; obnova vozišč; okoljske koristi; pavement renewal; temperature segregation; temperaturna segregacija; time benefits