Who spends more - Slak Valek, Nataša (Academica turistica, 2012)
V pripravljenem prispevku smo avtorji raziskali vpliv spola, starosti in izobrazbe na glavni motiv potovanja, ki posledično vpliva na potrošnjo med potovanjem. Primerjali smo športno aktivne turiste in turiste, ki so na potovanju drugače aktivni. Aktivne turiste smo definirali kot turiste, ki so navedli, da je bil njihov glavni motiv potovanja vsak motiv z (aktivno) vsebino, izločeni pa so bili tisti, ki so kot glavni motiv potovanja navedli "počitek in sprostitev". Med seboj smo primerjali slovenske turiste, ki so potovali po Sloveniji, in tiste, ki so potovali v tujino. Glavna ugotovitev predstavljene raziskave je, da športno aktivne počitnice bolj izbirajo moški, mlajši in bolje izobraženi turisti iz Slovenije. Z nadaljnjo analizo pa smo ugotavljali, ali obstaja povezava med motivi potovanja in potrošnjo športno aktivnih in drugače aktivnih turistov. V kolikor se Slovenija želi razviti v priljubljeno športno-turistično destinacijo, predlagamo, da si snovalci turističnega razvoja Slovenije preberejo pridobljene rezultate, saj so rezultati predstavljeni v smislu trženja športnega turizma.
Keywords: motivi; potrošnja; recreation; rekreacija; sport; šport; tourism; turisti; turizem