Mobilne kulture - Ažman Momirski, Lučka (Urbani izziv, 2003)
Prostorske predloge mednarodne urbanistične delavnice Mobilne kulture: razvojne možnosti turizma v občini Piran lahko razvrstimo na treh ravneh: konceptualni, strateški in projektni. Opredelitve problemov območij in njihoverešitve v delavnici se v velikem obsegu prekrivajo s slednjimi v projektu Portorož 2005/2025: projekt vizije in strateškega razvoja vodilnega slovenskega turističnega središča, ki ga je izdelal Mednarodni inštitut za turizem v letu 2000. Skupna splošna ugotovitev je lahko, da strateške javne naložbe kljub prizadevanjem mest in države še naprej zaostajajo v razvoju in izvedbi. Projekti in njihov uspeh pri ciljnem načrtnem razvoju turizma v občini Piran so predvsem odvisni od dobro utemeljenih in pravočasno izvedenih strateških javnih naložb.
Keywords: Piran; Portorož; prostorski razvoj; razvojna strategija; razvojne možnosti; tourism; turizem; urbanism; urbanizem