Modelling and analysis of step response test for hydraulic automatic gauge control - Jiangang, Yi (Strojniški vestnik, 2015)
Debelina pločevine je eden glavnih kazalnikov kakovosti pločevine v procesu valjanja. Uveljavljena rešitev za izboljšanje natančnosti krmiljenja debeline pločevine je samodejno hidravlično krmiljenje (HAGC). V delovanju HAGC ima najpomembnejšo vlogo odziv na stopnico, saj določa hitrost valjanja in debelino jeklene pločevine, obenem pa vpliva na kakovost njene površine. Preizkus z odzivom na stopnico je metoda v časovni domeni za ugotavljanje dinamičnih lastnosti sistema. Uporablja se za opis dinamičnega odziva krmilnega sistema na vhodni signal v obliki stopnice. Za enakomerno debelino jeklene pločevine se morajo parametri odziva HAGC na stopnico sproti prilagajati dejanski debelini jeklene pločevine. Odziv HAGC na stopnico je odvisen od medsebojnih interakcij hidravličnih cilindrov, servoventilov in različnih senzorjev v sistemu, delovni čas pa je izjemno kratek (največ ena sekunda). Modeliranje, preizkušanje in analiziranje odziva HAGC na stopnico je zato ključnega pomena.
Keywords: eksperimenti; HAGC; odziv na stopnico; PID; simulacije; umetne nevronske mreže