Položaj slovanskih jezikov na slovenskem poslovno-ekonomskem področju - Ivašković, Igor (Slavistična revija, 2021)
Prispevek na vzorcu 272 anketirancev analizira položaj tujih jezikov pri slovenskih di- plomantih in študentih na področju poslovnih in ekonomskih ved. Splošno znanje je daleč najboljše pri angleščini, sledi povprečno znanje hrvaškega jezika, nato nemščine in srbščine. Podiplomski študentje so se v povprečju pri večini jezikov ocenili boljše od dodiplomskih študentov, redno zaposleni pa od zaposlenih prek študentskih servisov in neaktivnih na trgu dela. Pri oceni koristnosti znanja tujih jezikov je prva angleščina, nemščina druga in hrvašči- na tretja. Med slovanskimi jeziki anketiranci le še znanje srbskega in mejno ruskega jezika zaznavajo kot uporabno. Vsi južnoslovanski jeziki se na lestvici zaznane uporabnosti uvrščajo nižje kot na lestvici znanja.
Keywords: poslovni jezik; slovanski jeziki; Slovenija; tuji jeziki