Sodobni izzivi profesionalizmu - Svetlik, Ivan (Knjižnica, 1999)
V prispevku so opredeljene profesije kot posebna oblika poklicev. Do profesionalizacije poklicev prihaja na centralnih mestih v družbeni delitvi dela in z organiziranim prizadevanjem pripadnikov poklicnih skupin za vzpostavitev tržnega monopola nad zagotavljanjem storitev, ki jih omogoča njihovo ekspertno znanje. Profesionalizacija vključuje tudi vzpostavitev posebnega družbenega statusa poklica. Vendar pa razvojne spremembe, kot so skrajševanje tehnoloških ciklusov, deregulacija tržišč in globalizacija destabilizirajo poklicno strukturo in predstavljajo številne izzive tradicionalnim profesijam. Ni pa jasno, ali bodo pod temi vplivi profesije slabile ali pa se bodo krepile.
Keywords: Poklici; Profesionalizacija