A new approach to spatial tool wear analysis and monitoring - Čerče, Luka (Strojniški vestnik, 2015)
V članku je predstavljena metoda tridimenzionalnega merjenja obrabe rezalnega orodja direktno na stroju. Na podlagi zajetih meritev je predlagana nova metodologija določevanja obstojnosti rezalnega orodja. Obraba rezalnega orodja ima zelo močan vpliv na kakovost izdelkov, kot tudi učinkovitost postopkov obdelave. Kljub dandanes visoki stopnji avtomatizacije odrezovalnih procesov, ostaja nekaj ključnih področji, ki preprečujejo popolno avtomatizacijo celotnega procesa. Eno od teh področji je obraba rezalnega orodja. Le ta se običajno meri na orodjarskih mikroskopih izven obdelovalnega procesa. Zato je sprotna karakterizacija obrabe rezalnega orodja ključnega pomena.
Keywords: merjenje obrabe rezalnega orodja; napovedovanje obstojnosti rezalnega orodja; proces odrezavanja; sprotno spremljanje obrabe rezalnega orodja; tridimenzionalna obraba rezalnih orodij; volumska cenilka