Atributni podatkovni model nacionalne baze hidrogeoloških podatkov za opredelitev teles podzemne vode Republike Slovenije - Hribernik, Katarina (Geologija, 2004)
Hidrogeloške raziskave podzemnih voda temeljijo na kakovostno in količinsko raznovrstnih podatkih (hidroloških, hidrogeoloških, geoloških, pedoloških, geomorfoloških, meteorološ kih...) ter informacijah o topografiji, rabi tal, antropogenih elementih in ekosistemih, kar zahteva kompleksen pristop k modeliranju in organiziranju informacij v logično strukturo ter v končni fazi izdelavo večnamenskega podatkovnega modela, uporabnega na lokalni, regionalni in državni ravni. V ta namen je bila na Geološkem zavodu Slovenije s programskim orodjem MS Access izdelana Baza hidrogeoloških podatkov za opredelitev teles podzemne vode RS, v kateri so na voljo podatki o vodnih telesih podzemne vode, vodonosnikih in hidrogeoloških objektih v Sloveniji. Računalniški zajem atributnih podatkov je omogočil poenotenje standardov za zajem, analizo in vzdrževanje podatkov, enostavno upravljanje s podatki, njihovo prostorsko prikazovanje in distribucijo, povezovanje z drugimi informacijskimi sistemi ter izdelavo prognostičnih osnov za odločanje v prihodnosti.
Keywords: geološki informacijski sistemi; hidrogeologija; hidrogeološke karte; podatkovne baze; podzemne vode; prostorski podatki; računalniški programi; Slovenia; Slovenija