Zdravljenje bakterijskih okužb z bakteriofagi - Bratkovič, Tomaž (Farmacevtski vestnik, 2008)
Ideja o uporabi bakteriofagov za zdravljenje okužb, povzročenih z bakterijskimi patogeni, je stara že skoraj stoletje. Nerazumevanje biologije bakteriofagov in pomanjkanje nadzorovanih kliničnih raziskav, predvsem pa odkritje antibiotikov, so bakteriofagno terapijo po začetnem zagonu v zahodnih državah pahnile v pozabo. Vse bolj pereč problem odpornosti bakterijskih patogenov proti klinično pomembnim antibiotikom je v zadnjem desetletju obudil zanimanje za bakteriofagna zdravila. Znanje, ki je rezultat sodobnih raziskav, ponuja realno možnost novih terapevtskih pristopov in odpira tudi nekatera povsem nova področja uporabe bakteriofagov.
Keywords: antibiotic; antibiotiki; bakterijske okužbe; bakteriofagi; encibiotiki; therapy; zdravljenje