Metodološki problemi vrednotenja geodiverzitete - Stojilković, Borut (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2019)
Članek obravnava metodološke probleme vrednotenja geodiverzitete na primeru Krajinskega parka Logarska dolina. V njem sta predstavljeni in primerjani dve delno avtomatizirani metodi vrednotenja: prva združuje prostorsko odvisnost števila geo-morfoloških in hidroloških elementov geodiverzitete s podatki o hrapavosti površja, druga pa upošteva tudi litološko sestavo. Indeksi geodiverzitete so bili izračunani z velikostjo rastrskih kvadratov 50 x 50 m z namenom primerjav in ugotavljanja po-splošitev na preučevanem območju. Ugotovljeno je bilo, da vključitev litoloških ele-mentov ni smiselna, če je litologija v vrednotenje že vključena preko geomorfoloških elementov, če z množenjem le poveča vrednost območij z visokim indeksom hrapa-vosti ali če so si tipi litoloških enot glede na značilnosti podobni.
Keywords: geodiversity; geodiverziteta; geomorfologija; geomorfološko kartiranje; geomorphological mapping; geomorphology; Kamniško-Savinjske Alpe; Logarska dolina; Slovenia; Slovenija