Miselno-gibalna vadba pri starejših odraslih - Turk, Maja (Šport (Ljubljana), 2024)
Staranje je življenjski proces, povezan s spremembami v lokomotornem sistemu in zmanjšano učinkovitostjo kognitivnega procesiranja, kar vpliva na neodvisnost in kakovost življenja starejših. Miselno-gibalna vadba je postala pomembno raziskovalno področje, saj ima potencial za izboljšanje tako kognitivnih kot motoričnih sposobnosti pri starejših. Tovrstna vadba izboljšuje sposobnost hkratnega izvajanja več nalog, kar povečuje varnost in neodvisnost v vsakdanjem življenju. V prispevku so predstavljene možnosti praktične izvedbe miselno-gibalne vadbe pri starejših. Predstavljeni so primeri vaj za miselni in gibalni del vadbe, možnosti stopnjevanja ter trajanje in frekvenca miselno- -gibalne vadbe, ki se pojavljajo v raziskavah. Predstavljeni nabor vaj je lahko podlaga za strokovnjake pri oblikovanju miselno-gibalnih vadbenih programov za starejše.
Keywords: active ageing; aging; aktivno staranje; cognitive-motor training; dual task; dvojna naloga; miselno-gibalna vadba; older adults; sport; staranje; starejši odrasli; šport