Interpreting and translating Shakespeare's heraldic terminology: 1 Henry IV and 2 Henry VI in Slovene - Gadpaille, Michelle (Annales. Series historia et sociologia, 2020)
William Shakespeare je v svojo poezijo in dramatiko vpletel zapleteno heraldično simboliko, ki je v elizabetinski dobi pritegovala pozornost bralcev in obiskovalcev gledaliških predstav. Elizabetinsko občinstvo je v heraldičnih simbolih prepoznavalo številne družinske in rodbinske vezi. Sodobni bralci te zmožnosti prepoznavanja simbolov v grbih pogosto nimamo več, zato smo odvisni od pojasnil v opombah. Prispevek obravnava usodo heraldičnih simbolov v slovenskih prevodih Shakespearovih zgodovinskih dram. V ospredju so naslednja vprašanja: v kolikšni meri so bile prevajalcu v 20. stoletju na voljo ustreznice simbolnih pomenov, skritih v jeziku, močno zaznamovanem z latinščino, ki je bil nenavaden celo za 16. stoletje? In tudi kadar v ciljnem jeziku obstaja ustrezno besedje, ali to zagotavlja simetrični prenos pomena za sodobnega bralca/obiskovalca gledališke predstave? In slednjič, kakšna je vloga uredniških opomb pri premoščanju vrzeli med heraldičnimi namigi v izvirniku in slovenskem prevodu ter uprizoritvijo na odru? Avtorja v prispevku obravnavata primere zagonetnega heraldičnega jezika v izvirnem besedilu 1 Henrika IV. ter 2 Henrika VI. in njihove slovenske prevode, ki jih je oskrbel Matej Bor. Prispevek ponuja in utemeljuje tudi novo branje heraldičnih aluzij v drami 2 Henrik VI.
Keywords: angleška književnost; drama; dramatika; English literature; heraldic symbolism; heraldična simbolika; poetry; poezija; prevodi; Shakespeare, William; translation