Abortion from countries A to U - Heller, Thomas Allan (Medicine, law & society, 2024)
Ta članek primerja in analizira zakonodajo o splavu v Združenih državah Amerike, eni izmed najstarejših demokracij na svetu, z zakonodajo v Uzbekistanu, starodavni srednjeazijski državi, ki je svojo neodvisnost od Sovjetske zveze pridobila leta 1991. Avtorji pregledujejo ustave tako Združenih držav Amerike kot Uzbekistana in druge zakone, ki urejajo splav in druge reproduktivne pravice. V tem oziru analizirajo nekatere ključne odločitve Vrhovnega sodišča Združenih držav Amerike o splavu. Avtorji prav tako raziskujejo splošna stališča o splavu in reproduktivnih pravicah v obeh državah.
Keywords: abortion; comparative law; reproductive rights; right to contraceptives; right to privacy