Pripovedi iz izgnančinega fotoalbuma - Simikič, Alenka (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2002)
V prispevku so s pomočjo fotografij iz albuma Terezije Barkovič, rojene Novoselič, predstavljeni spomini njenih treh sester in brata na vojna leta 1941-1945. Družina Novoselič, oče, mama in enajst otrok iz Nove vasi pri Mokricah, je bila izgnana 1. novembra 1941. Prve mesece izgnanstva so preživeli v taboriščih Münchenberg, Templin in Leutesdorf, konec leta 1942 pa so vso družino poslali na veleposest vinogradnika Adolfa Schmidta v Nierstein ob Renu, kjer so ostali do osvoboditve.
Keywords: fotografije; spomini; biografije; izgnanci; druga svetovna vojna; World War II; zgodovinski pregledi; Slovenia; Slovenija