Vloga Kasacijskega sodišča v francoskem pravnem sistemu - Petelin, Tanja (Revus (Ljubljana), 2006)
Avtorica v prispevku predstavi ureditev in delovanje Kasacijskega sodišča ter različne vloge, ki jih ima v francoskem pravnem sistemu. Pri tem izpostavi predvsem dejstvo, da ima KS danes ob prvotno zamišljeni vlogi kot vrh civilnopravdnega in kazenskega sodstva, ki skrbi za pravilno uporabo prava in za poenotenje sodne prakse, tudi vlogo soustvarjalca prava. Francoska sodišča namreč pod taktirko Kasacijskega sodišča s svojo kreativnostjo v uporabi in razlagi prava odločilno pripomorejo k oblikovanju pravnega sistema. Avtorica potem predstavi doktrinarna nesoglasja glede pravne narave sodne prakse, predvsem glede vprašanja, ali pomeni formalni pravni vir ali ne. Ugotavlja tudi, da je obravnava vprašanja pravne narave sodne prakse po konceptu formalnih pravnih virov neproduktivna in da bi se bilo vprašanja treba lotiti drugače. Sklene s predstavitvijo dejanskega stanja v francoskem pravnem okolju, ki kaže na to, da sodna praksa v Franciji de facto pomeni del pozitivnega prava.
Keywords: Francija; kasacijska sodišča; pravni sistemi; sodišča; sodna praksa; sodne odločbe