Digitalne podatkovne zbirke pokrovnosti/rabe tal Slovenije - Rikanovič, Rada (Geologija, 2004)
V prispevku so predstavljene tri na Geološkem zavodu Slovenije (GEOZS) najpogosteje uporabljane digitalne zbirke podatkov o pokrovnosti/rabi tal Slovenije ter osnove njihove metodologije. To so CORINE Land Cover (CLC), Statistični GIS pokrovnosti tal Slovenije in Zajem in spremljanje rabe kmetijskih zemljišč. Nastale so na podlagi različnih metodologij in se zato med seboj razlikujejo v nomenklaturi, viru in načinu zajema, vse pa so namenjene prenosu v GIS okolje. Trenutno vsaka od njih kljub nekaterim pomanjkljivostim vsaj na osnovnem nivoju predstavlja dobro osnovo za analize rabe tal.
Keywords: GIS; podatkovne baze; prostorski podatki; raba prostora; raba tal; Slovenia; Slovenija; vegetacija