Sur le changement macrolinguistique survenu entre 1300 et 1900 dans le domaine d`oil - Goebl, Hans (Linguistica (Ljubljana), 2006)
Študija skuša biti primerjava dveh korpusov iz jezikovne sfere severne Francije, torej območja, ki ga navadno označujemo z izrazom langue d'oil. Temelji na dialektometričnih vidikih, je diahro-nična, saj primerja stanje v 14. in 20. stoletju. Korpus iz srednjega veka je objavil leta 1980 Anthoni Dees, in sicer na podlagi kakih 3000 neliterarnih dokumentov iz zadnje tretjine 13. stoletja. Zaobjema 85 središč za rokopise in zajema 285 jezikoslovnih vprašanj, ponajveč fonetičnih. Narečni korpus kolikor toliko naše dobe pa je vzet iz znamenitega francoskega jezikovnega atlasa, Atlas linguistique de la France (ALF). Avtorja sta Jules Gilliéron in Edmond Edmont.Objava tega jezikovnega atlasa je prav iz prvih let preteklega stoletja. Naša študija sledi Deesovi s 285 eksploriranimi kraji v ALF in 1687 narečnimi jezikovnimi problemi (fonetičnimi in leksikalnimi). Vzporedna primerjava zajema tudi dialektometrične poglede. Dobljene rezultate primerjavepodajamo z dialektometričnimi predstavitvami v barvah, ki pokažejo, da so se strukture obdržale skozi šest stoletij v glavnem nespremenjene, vendar pa se kažejo jezikovne inovacije v tem, da so se posamezne dialektalne regije območja stare francoščine (jezika d'oil) močno približale jeziku province Ile de France (torej normi Pariza). Ugotavlja se hitrejši razvoj jezikovnih sprememb v samoglasniškem sistemu, počasnejši v soglasniškem.
Keywords: dialectology; dialektologija; francoščina; French; jezikoslovni atlasi; Severna Francija