Narodna in univerzitetna knjižnica - tudi v prihodnje obe vlogi - Gazvoda, Jelka (Knjižnica, 1992)
Prispevek ima namen prikazati problematiko vsebinskega usmerjanja NUK v novem položaju po osamosvojitvi Slovenije. Njena funkcija narodne knjižnice je temeljila na zagotavljanju dostopnosti slovenskih publikacij, gradiv posebnih nacionalnih zbirk in temeljnih referenčnih del vseh strok. Njeno delovanje v okviru visokošolskih knjižnic pa je temeljilo na razmeroma bogati zbirki tujih monografij in serijskih publikacij ter na dokaj konsistentni zbirki vseh gradiv iz drugih delov Jugoslavije, ki predstavljajo najobsežnejše jedro knjižničnega gradiva, namenjenega visokemu šolstvu. V novih razmerah je NUK pred dilemo, kako načrtovati prihodnji razvoj. Na novo se postavlja zlasti vprašanje njene visokošolske funkcije, dopolniti pa bo treba tudi nekatere pomembne elemente, dejavnosti narodne knjižnice. Priložnost za to se ponuja obsprejemu nove knjižnične zakonodaje.
Keywords: Narodna in univerzitetna knjižnica; National and University Library of Slovenia; Ljubljana; nacionalne knjižnice; knjižnice