Percutaneous drainage of abdominal fluid collections that require laparotomy or relaparotomy with ultrasound giudance - Miletić, Damir (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Namen študije je bil ugotoviti učinkovitost in zanesljivost perkutane trebušne drenaže pri kirurških bolnikih in ovrednotiti medreberno drenažo pri kopičenju tekočine pod trebušno prepono. Material in metode. 87 bolnikov, starih od 29 do 84 let (srednja starost 55,5 let) smo perkutano drenirali pod kontrolo ultrazvoka zaradi kopičenja tekočine v trebuhu po operaciji ali pri še neoperiranih bolnikih, kjer bi bila sicer potrebna laparotomija. Za odstranitev tekočine smo uporabljali katetre števila 8 do 14,ki smo jih uvedli med rebra ali pod njimi z lateralne ali sprednje strani trebuha. Rezultati. Z medrebernim pristopom smo drenirali 31 (60,8%) od 51 kopičenj tekočine pod trebušno prepono. Trajanje drenaže ni bilo odvisno od vrste pristopa, ali smo drenirali med rebri ali pod njimi. Značilno pa se je podalšalo trajanje drenaže (p<0.05, Mann-Whitney U test) pri gnojnih tekočinah(srednja vrednost 18 dni; razpon 7-73 dni) v primerjavi s hematomi, bilomi in drugimi negnojnimi kopičenji tekočine (srednja vrednost 11 in 6 dni). Ultrazvočno vodena perkutana drenaža je bila uspešna pri 92% bolnikov, manjših zapletov pa je bilo le 9,2%. Uspešnost posega je bila večja pri drenaži kopičene tekočine pod diafragmo (96%). Zaključki. Ultrazvočno vodena perkutana drenaža je metoda izbora pri odstranjevanju trebušne tekočine, kjer bi bila sicer potrebna laparotomija. Če je mesto vboda vsaj dva medreberna prostora nižje od oboka prepone in kateter ni uveden skozi pleuralno tekočino,je medreberna drenaža enako učinkovita in enako varna kot drenaža podrebri.
Keywords: Abdomen; Ascitic fluid; Colonic neoplasms; Drainage; drenaža; Laparotomy; Postoperative complications; sonografija; Subphrenic abscess; tekočina; trebušna votlina; Ultrasonography; ultrasound; ultrazvok