Marginalisation of older people's problems as a reflection of news values - Gerdina, Otto (Družboslovne razprave, 2023)
Članek ugotavlja, ali so problemi starih ljudi prepoznani kot vredni novinarskega zanimanja, in sicer s proučevanjem stopnje pozornosti, ki so je deležni v slovenskem dnevnem časopisu. Vir podatkov je slovenska raziskava časopisnih prispevkov o starosti, objavljenih v Delu v obdobju 2004–2018. Za oceno razširjenosti družbenih problemov, s katerimi se soočajo stari ljudje, je bila uporabljena kvantitativna analiza vsebine. Raziskava je pokazala, da je 124 ali 10 odstotkov vseh pregledanih časopisnih prispevkov (N = 1243) o starosti poročalo o problemih starih ljudi v Sloveniji. Ugotovitev je obravnavana v povezavi s teorijo novičarskih vrednot in s sociološkimi spoznanji o staranju. Avtor prispevka ugotavlja da novinarji in uredniki probleme starih ljudi manj verjetno prepoznajo kot novico, ker se v celoti ne skladajo z novičarskimi vrednotami.
Keywords: Časniki; časopis Delo; Družbeni problemi; Informacije; marginalisation; marginalizacija; media representation; medijske reprezentacije; news values theory; old age; social problems; starost; Starostniki; teorija novičarskih vrednot