Social activism of Russian NGOs during the COVID-19 pandemic - Kuklin, Aleksandr (Monitor ISH, 2023)
Pandemija COVID-19 je pomenila velik izziv za neprofitni sektor, ki se je odzval trajnostno in prilagodljivo. Ruske nevladne organizacije so svoje programe hitro prilagodile virtualnim oblikam ter z upravičenci in zainteresiranimi stranmi sodelovale prek spleta. Vendar so zaradi zmanjšanja donacij prevladovali zmanjšano financiranje in finančni pritiski, kar je organizacije spodbudilo k optimizaciji delovanja in iskanju novih virov podpore. Med krizo so nevladne organizacije dokazale svojo nepogrešljivo vlogo pri zagotavljanju neposredne pomoči ranljivim skupinam prebivalstva, pri dostavi osnovnih dobrin in medicinskih pripomočkov ter nudenju psihološke in pravne podpore. Mobilizacija prostovoljcev je imela ključno vlogo pri povečanju učinka pobud NVO za pomoč. Pandemija je nevladnim organizacijam ponudila tudi priložnosti za vplivanje na spremembe politike in zagovarjanje ciljno usmerjenih podpornih ukrepov za ranljive skupine. Kljub obstoječim omejitvam so imele aktivno vlogo pri oblikovanju politik, ki so obravnavale družbene neenakosti, razkrite med pandemijo. V prihodnosti mora sektor odpraviti finančno odvisnost od vladnega financiranja in se osredotočiti na razvoj trajnostnih in dolgoročnih rešitev. Ruski neprofitni sektor lahko na podlagi novo odkrite kulture dobrodelnosti in državljanskega udejstvovanja še naprej obravnava družbene izzive in spodbuja spremembe v družbi.
Keywords: COVID-19; nevladne organizacije; notranja politika; pandemije; Rusija