Results on the domination number and the total domination number of Lucas cubes - Saygi, Zülfükar (Ars mathematica contemporanea, 2020)
Lucasove kocke so posebni podgrafi Fibonaccijevih kock. Pri majhnih dimenzijah njihova dominacijska števila dobimo z neposrednim iskanjem ali pa s celoštevilskim linearnim programiranjem. Pri večjih dimenzijah so znane meje, v katerih se gibljejo ta števila. V tem članku predstavimo natančne vrednosti totalnega dominacijskega števila Lucasovih kock z majhnimi dimenzijami in predstavimo optimizacijske probleme, ki upoštevajo podatke o stopnjah Lucasovih kock, katerih rešitve dajejo boljše spodnje meje dominacijskih števil in totalnih dominacijskih števil Lucasovih kock.
Keywords: celoštevilsko linearno programiranje; dominacijsko število; domination number; Fibonacci cube; Fibonaccijeva kocka; integer linear programming; Lucas cube; Lucasova kocka; total domination number; totalno dominacijsko število