Imenica "senka" kao etalon poređenja - Šolak, Zdravko (Slavistična revija, 2018)
Iz proznih Cankarevih i Andrićevih dela izdvojeni su primeri upotrebe imenice "senka" u ulozi etalona poređenja u kao (kakor)-konstrukcijama. Težeći potpunom obuhvatu nađen je 71 takav primer u Cankarevom delu i 47 u Andrićevom. Primenjena su dva načina klasifikacije primera. Prema prvom načinu primeri su raspoređeni u četiri klase imajući u vidu osobine senke na kojim poređenje počiva. Prema dugom načinu klasifikacije izdvojeni su primeri u kojim su pisci uz imenicu "senka" postavljali pridev, zamenicu ili broj podešavajući tako etalon poređenja. Izabrani načini klasifikacije odrazili su sličnost upotrebe etalona senka u poređenjima u proznim delima dva pisca.
Keywords: Andrić, Ivo; Cankar, Ivan; primerjalne študije; slovenska književnost; srbska književnost