Analiza športne vadbe različnih kategorij rekreativnih tekačev - Škof, Branko (Šport (Ljubljana), 2017)
Število tekačev in tekaških prireditev v svetu in v Slovenji skokovito narašča. Večina ljudi trenira samih brez strokovnega vodenja in zdravniškega nadzora, zato je oblikovanje smernic za zdravo in učinkovito rekreativno tekaško vadbo pomembna in nujna naloga športne stroke. Namen študije je bil ugotoviti ključne značilnosti športne vadbe različnih kategorij rekreativnih tekačev. V študiji je sodelovalo 1177 tekačev, ki smo jih na osnovi tekaškega dosežka razdelili v 4 razvojne kategorije: i) tekači začetniki, ii) manj izkušeni tekači, iii) tekači osnovne rekreativne ravni in iv) višja raven rekreativnih tekačev. Obravnavane skupine se v vseh opazovanih kvantitativnih in kvalitativnih parametrih športne vadbe močno razlikujejo. Hitrejši tekači trenirajo več, tako z vidika zdravja kot tekaškega napredka bolj kakovostno in tudi bolj organizirano. Obseg in vsebina vadbe manj izkušenih tekačev in tekačev začetnikov pogosto ne zadovoljuje niti minimalnih kriterijev zdrave športne vadbe. Njihova vadba je pogosto premalo obsežna in vsebinsko osiromašena. Rezultati so lahko primerno izhodišče za oblikovanje smernic učinkovite, zdrave in varne tekaške vadbe.
Keywords: achievement; dosežek; recreation; rekreacija; running; sport; šport; tek; training; vadba