Delavci - zunanji izvajalci? - Senčur Peček, Darja (Delavci in delodajalci, 2012)
Avtorica obravnava nekaj aktualnih delovno-pravnih vidikov outsourcinga. Pri tem se osredotoča na različne pravne položaje delavcev, ki so doslej to delo opravljali v delovnem razmerju z delodajalcem. Prvi je primer prenosa podjetja, kjer je ključno vprašanje, kdaj se v primeru prenosa dejavnosti, kot je čiščenje, ohrani identeta gospodarske enote. Drugi primer je, ko delodajalec opravljanje določene dejavnosti prenese dosedanjemu delavcu, ki praviloma pred tem postane samostojni podjetnik. V tej zvezi se zastavlja predvsem vprašanje potrebnega varstva ekonomsko odvisnih oseb. Poseben problem predstavljajo tristranska razmerja med uporabnikom, izvajalcem storitve in delavci, kjer so delavci pogosto formalno yaposleni pri izvajalcu,dejanski delodajalec pa je uporabnik.
Keywords: delovno pravo; organizacija dela; podjetja; pogodbeni izvajalci; storitve; zunanji izvajalci