History of the Clinical institute of radiology in Ljubljana on its 80th anniversary (1923-2003) - Jevtič, Vladimir (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Prikazana je kratka zgodovina Kliničnega radiološkega inštituta, Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani od njegove ustanovitve I. 1923. Skozi celotno zgodovino so se na poti razvoja Inštituta pojavljali številni problemi. Najpomembnejši, s katerimi se soočamo tudi danes, vključujejo pomanjkanje strokovne in ekonomske samostojnosti. Posledica tega je nezmožnostspremljanja hitrega tehnološkega razvoja svetovne radiologije ter nezadostno število radiologov in radioloških inženirjev, ki so čezmerno obremenjeni z rutinskim delom, kar povzroča težave v učni in raziskovalni dejavnonti. Kljub resnim oviram vodstvo Inštituta ter entuzijazem vseh radiologov in radioloških inženirjev zagotavljata nenehni strokovni in tehnološki razvoj, ki je osnova današnje visoko kvalitetne diagnostične in intervencijske radiologije. Mnogo izrednih dosežkov ne bi bilo brez nekaj izrednih oseb, ki so položile trdne temelje današnjega Inštituta. Zaključki. 80 let Kliničnega inštituta za radiolugijo v Ljubljani je zgodovina uspešnega razvoja vodilne radiološke institucije v republiki, ki so jo skupaj z vodstvomzagotovili odločnost, enotnost in profesionalnost vseh zaposlenih.
Keywords: History; inštituti; Radiologija; Radiology; Radiology Department, Hospital; Radiološki oddelek bolnišnice; Trends; zgodovina