Ali - ali? Ideologija in estetska kakovost v književni kanonizaciji - Van Peer, Willie (Primerjalna književnost, 1999)
Razprava poseže v debate o literarnem kanonu. Izpostavljena je trditev, da so enostranski tako neomarksistični in poststrukturalistični pogledi na kanonizacijo literature kot rezultat konfliktov moči kot tudi stališča o estetski kvaliteti kot ključnem kriteriju. Z analizo Shakespearovega Romea in Julije ter sočasne obdelave zgodbe pri Artjurju Brokesu avtor razgrne presojo,kako je s potezami ideološkega in estetskega, in po njegovi izpeljavi odigrajo ideološke komponente v procesih kanonizacije drugačno vlogo, kot je trdila Barbara Herrnstein Smith (1988). Analizo dodatno podpre še s parametri računalniške analize obeh besedil.
Keywords: literarna teorija; literary theory; literarni kanon; literarno vrednotenje; literarna estetika; angleška književnost