Beyond the speculation - Stanimirović, Dalibor (Central European Public Administration Review, 2025)
Namen: čedalje večja digitalizacija zdravstvenih sistemov po svetu je dobrodošla kot preobrazbena sila, vendar so njeni dejanski učinki na poslovne modele v zdravstvu še vedno premalo raziskani. Članek presega špekulacije in pretirano optimistična pričakovanja ter preučuje resnične vplive digitalizacije na slovenski poslovni model zdravstvenega varstva. Metodologija: uporabljen je bil kvalitativni raziskovalni pristop, ki je združil celovit pregled literature s polstrukturiranimi spletnimi anketami. Raziskava je zajela 20 vodilnih strokovnjakov, odgovornih za upravljanje nacionalnih rešitev eZdravja v Sloveniji. Za zajem pogledov sodelujočih strokovnjakov in sistematičen oris dejanskih vplivov digitalizacije na slovenski poslovni model zdravstvenega varstva je bila uporabljena analiza vsebine. Ugotovitve: rezultati kažejo, da digitalizacija pomembno vpliva na poslovni model v zdravstvu z izboljšanjem operativne učinkovitosti in ko-ordinacije oskrbe, optimizacijo dostopnosti do podatkov in upravljanja podatkov ter krepitvijo vključenosti pacientov. Vendar pa zaradi strukturnih in sistemskih izzivov učinki digitalizacije na slovenski poslovni model zdravstvenega varstva v tej fazi ostajajo razmeroma omejeni in pretežno odvisni od učinkovitega usklajevanja tehnološkega napredka z zdravstvenimi, poslovnimi, organizacijskimi in socioekonomskimi dejavniki. Praktične implikacije: ugotovitve poudarjajo, da digitalizacije v zdravstvu ne moremo obravnavati zgolj kot tehnološkega podviga, temveč kot strateški vzvod celovite zdravstvene in poslovne transformacije. Za menedžerje v zdravstvu in oblikovalce politik to ne pomeni le vlaganja v digitalno infrastrukturo, temveč tudi v upravljanje, organizacijske procese, poslovno delovanje in socialne razsežnosti. Tako lahko maksimizirajo koristi digitalnih rešitev, zmanjšajo neučinkovitosti ter ustvarijo bolj trajnosten in na pacienta osredinjen zdravstveni sistem. Študija lahko voditeljem pomaga pri prepoznavanju ozkih grl in določanju prednostnih nalog ukrepov, ki zagotavljajo, da digitalizacija prinese merljive izboljšave pri izvajanju storitev in zdravstvenih izidih na ravni javnega zdravja. Izvirnost: raziskava prinaša nove vpoglede, saj je ena redkih empiričnih analiz vplivov digitalizacije na slovenski poslovni model zdravstvenega varstva. Namesto da bi se opirala na domneve ali normativna pričakovanja, vključuje poglede vodilnih nacionalnih strokovnjakov za eZdravje in jih umešča v širši strukturni in sistemski okvir. Študija pripomore k zapolnjevanju vrzeli med globalnimi diskurzi o digitalni preobrazbi in realnostmi majhnega nacionalnega zdravstvenega sistema ter tako ponuja lekcije, prenosljive tudi v druge države, ki se soočajo s podobnimi izzivi obsega, virov in institucionalne inercije.
Keywords: business model; digitalizacija; digitalization; healthcare system; impacts; kvalitativna raziskava; poslovni model; qualitative research; vplivi; zdravstveni sistem