Interdisciplinarne tematske zbirke podatkov kot platforma povezovanja raziskovalcev - Bezjak, Sonja (Teorija in praksa, 2023)
Podatki o okolju so lahko pomemben gradnik v napredovanju spoznanj za reševanje izzivov in iskanju odgovorov na vprašanja, s katerimi se srečujemo v začetku 21. stoletja. Pričujoči članek je razmislek o tem, kako konceptualizirati zbirko podatkov o okolju in kaj vanjo vključiti, da bo k sodelovanju pritegnila različne akterje in prispevala k oblikovanju široke skupnosti zainteresiranih. V podatkovno intenzivni dobi arhivi podatkov predstavljajo platformo povezovanja producentov podatkov in uporabnikov podatkov, raziskovalcev, raziskovalnih infrastruktur, javnih služb, občanskih znanstvenikov in drugih. Dostopni in pregledni podatki ter druge s podatki povezane storitve prispevajo k interdisciplinarnemu sodelovanju in uresničevanju vključujoče odprte znanosti.
Keywords: CESSDA; citizens's science; climate change; data centres; družboslovni koncepti; environment; Informacije; občanska znanost; okolje; podatkovni arhivi; Podnebne spremembe; raziskovalni podatki; research data; social science concepts