Kant, razsvetljenstvo in razvoj ter iztek teorije družbene pogodbe - Korošec, Gorazd (Filozofski vestnik, 1993)
Tekst najprej prikaže osnovna dvoumja Kantove politične filozofije, ki so v veliki meri posledica njegovega odnosa do razsvetljenstva in francoske revolucije. Zatem primerja Kantovo teorijo družbene pogodbe kot utemeljitve razsvetljenega absolutizma s Hobbesovo teorijo, da bi pokazal na njune podobnosti in razlike, predvsem glede pravice do neposlušnosti in upora. V nadaljevanju si avtor ogleda Lockovo teorijo družbene pogodbe in vprašanje, kako je pravica do upora izpeljana in postavljena znotraj njenega okvira, ob primerjavi Lockove in Kantove teorije pa izpostavi poglavitne težave Kantove politične, moralne in pravne teorije
Keywords: Age of Enlightenment; ethics; etika; filozofija politike; francoska revolucija; Kant, Immanuel, 1724-1804; law; politics; politika; pravo; razsvetljenstvo