Ocena prehranjenosti bolnikov v Splošni bolnišnici Celje pred velikim operativnim posegom v trebušni votlini - Novak, Ernest (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča. Podhranjenost pomembno vpliva na okrevanje po kirurškem posegu. Zgodnje odkritje podhranjenosti s prehranskim ukrepanjem zmanjša možnost pooperativnih zapletov. Metode prehranske ocene morajo biti enostavne in primerne za uporabo v vsakdanji praksi. Želeli smo ugotoviti, kakšno je število bolnikov, ki bi jin zgodnja prehranska podpora lahko koristila. Metode. Od aprila do avgusta 1999 smo pregledali 50 zaporedno sprejetih bolnikov s predvideno veliko operacijo v trebušni votlini. Za oceno prehranskega statusa smo uporabili Mini nutritional assessment (MNA), Buzbys nutrition risk index (NRI), raven serumskega albumina ter izgubo telesne teže v zadnjih treh mesecih pred oceno. Rezultati. Pregledali smo 50 bolnikov (27 moških in 23 žensk, povprečna starost 76,5+-16,5 leta) in z MNA in ravnijo serumskega albumina ugotovili podhranjenost pri 40% bolnikov. Z NRI in oceno telesne teže smo ugotovili povečano tveganje za nastanek s prehrano povezanih zapletov pri 44% bolnikov. Zaključki. Zanesljivo diagnozo podhranjenosti in povečano tveganje za nastanek s prehrano povezanih zapletov lahko postavimo s hkratno uporabo enostavnih metod: MNA, NRI, ocena izgube telesne teže, raven serumskega albumina. Skoraj polovica bolnikov, sprejetih zaradi predvidene velike operacije v trebušni votlini v Splošno bolnišnico Celje, je podhranjenih.
Keywords: Abdomen; bolniki; food; Izguba teže; Nutrition assessment; Nutrition disorders; operacije; podhranjenost; Predoperativna nega; prehrana; Prehrana, motnje; Prehrana, ocena; Preoperative care; Serum albumin; Serumski albumin; Surgery; trebušna votlina; Weight loss