Etiologija in klinična slika duševne manjrazvitosti pri otrocih - Bon, Jurij (Medicinski razgledi, 1998)
Duševno manj razviti otroci predstavljajo skupino, ki zaradi svojih lastnosti zahteva posebno pozornost pri zdravstveni obravnavi. Danes je znanih že nekaj sto etioloških, predvsem biomedicinskih dejavnikov, ki lahko s svojim delovanjem v različnih obdobjih omejujejo razvoj otrokovih umskih sposobnosti.Zaradi izboljšanja zdravstvene oskrbe se spreminja tudi pogostost njihovega pojavljanja. Pri več kot polovici duševno manj razvitih otrok najdemo več kot en vzrok za njihovo prizadetost. Jasnejša postaja tudi povezava psihosocialnih dejavnikov z razvojem predvsem mejne in blažje duševnemanjrazvitosti ter vpliv osebnostnih značilnosti, spremljajočih duševnih motenj in telesnih bolezni na končni rezultat otrokovega duševnega razvoja. Ker poleg intelektualnih sposobnosti postaja vedno pomembnejše socialno funkconiranje, otrok, jim skušamo pomagati z individualno prilagojenocelostno obravnavo, ki otroke čim manj trga iz njihovega okolja.
Keywords: duševna zaostalost; Mental retardation; otroci; Diagnosis; Etiology; Child; Chromosome abnormalities; diagnostika