Transformative dynamics of the economy of Kosovo - Zogjani, Jeton (Naše gospodarstvo, 2024)
Ta članek prikazuje poglobljen pregled neposrednih tujih naložb (NTI) kosovskega gospodarstva za obdobje več kot dvajsetih let. NTI so imele ključno vlogo in so se izkazale za nepogrešljive pri razvoju kosovskega gospodarstva. NTI so v glavnem usmerjene h gospodarskim dejavnostim, kot so nepremičnine, finance, proizvodnja, gradbeništvo itd. Kar zadeva pravni okvir, je Kosovo sprejelo vrsto predpisov in zakonov s primarnim ciljem zaščititi, privabiti in spodbujati tuje vlagatelje k naložbam. Vendar pa so ovire, kot so politična nestabilnost, energetska negotovost, zamude pri integraciji v EU in politične napetosti v regiji, prepoznane kot glavne ovire, ki vplivajo na NTI v Kosovu. Kosovo bi moralo razviti ustrezne politike za izboljšanje svoje konkurenčnosti na področju naložb, privabiti multinacionalna podjetja k naložbenim priložnostim in dati prednost manj privlačnim gospodarskim sektorjem za naložbe NTI.
Keywords: business climate; FDI inflow; foreign investors; gospodarska rast; gospodarstvo; growth; Kosovo; tuje investicije; tuji vlagatelji