Adaptive fuzzy-PI control for active front steering system of armoured vehicles - Kadir, Zulkiffli Abd (Strojniški vestnik, 2015)
Oklepna vozila pri streljanju med gibanjem izgubijo svojo dinamično mobilnost. Vzrok za to je vpliv reakcijske sile pri streljanju v središču oborožitvene platforme, ki v težišču oklepnika povzroči nezaželen moment vrtenja okrog navpične osi. Z namenom izboljšanja mobilnih lastnosti oklepnika je bila na podlagi validiranega modela oklepnika zasnovana strategija regulacije za kompenzacijo vrtenja okrog navpične osi. Cilj te strategije regulacije je ohranitev smerne mobilnosti oklepnika s korekturo krmilnega kota, ki se uveljavi prek vzvodov krmilnega sistema koles. Predlagana strategija regulacije je sestavljena iz dveh delov: povratnozančne regulacije vrtenja okrog navpične osi s pomočjo proporcionalno-integralno-diferencialnega (PID) regulatorja in regulacije za kompenzacijo bočne sile (LFRC) s pomočjo adaptivnega mehko-proporcionalno-integralnega (adaptivnega mehko-PI) regulatorja. Predlagana je strategija regulacije sistema za kompenzacijo vrtenja okrog navpične osi za oklepnike z aktivnim sprednjim krmiljenjem (AFS).
Keywords: adaptivna mehka regulacija; aktivno sprednje krmiljenje; modeli oklepnika; regulacija bočne sile; streljanje med gibanjem; validacija