Manufacturing cycle time analysis and scheduling to optimize its duration - Jovanovic, Jelena R. (Strojniški vestnik, 2014)
Članek podaja rezultate raziskave časovne dimenzije časa proizvodnega cikla sestavnih delov kompleksnih izdelkov. Rezultati predstavljajo del zahtevne raziskave upravljanja s proizvodnim ciklom kompleksnih izdelkov, ki se je začela 2010 ter je bila zaradi svojega pomena, obsega in zahtevnosti problematike razdeljena na več faz. Raziskave so z ozirom na teoretične predpostavke in industrijsko prakso osredotočene na čase ciklov v pogojih ponavljajoče se serijske proizvodnje, kjer lahko zaradi kompleksnih in raznovrstnih tehnologij prihaja do zastojev. Tehnološke proizvodne operacije, s katerimi se spreminjajo oblika in lastnosti obdelovancev, se tukaj prekrivajo z neproizvodnimi operacijami. Tehnološke operacije so jasno diferencirane: v proizvodnem ciklu se uporabljajo tako visokoproduktivni stroji za standardne in posebne namene, kjer so zgoščene tehnološke operacije, kakor tudi univerzalna oprema. Za proizvodnjo je značilno kombinirano gibanje obdelovancev po korakih procesa.
Keywords: izgube pri proizvodnji; proizvodne kapacitete; proizvodni cikel; serijska proizvodnja; stopnja izkoriščenosti; tok materiala