Značilnosti temperaturnih inverzij - Ogrin, Matej (Geografski obzornik, 2005)
V Ljubljanski kotlini (tako kot v drugih kotlinah, dolinah in kraških depresijah Slovenije) je vpliv depresijskega reliefa na pojav temperaturne inverzije razmeroma dobro poznan. Dosedanje raziskave so bile večinoma osredotočene na zimske inverzije, kar je zaradi njihovega vpliva na kakovost zraka tudi razumljivo. Vendar pa se temperaturne inverzije pojavljajo tudi poleti, čeprav so tedaj precej kratkotrajnejše; jezera hladnega zraka so bistveno plitvejša in se razkrojijo že zelo kmalu po sončnem vzhodu.
Keywords: climatology; klimatologija; microclimate; mikroklima; relief; topography; temperatura; temperaturni obrat; Ljubljana; Ljubljana Basin; Ljubljanska kotlina